Legutóbbi számunkból

Tartalom
Próbaszám
Médiaajánló
 

A Jövő Járműve
Szijjártó: bővült a magyar járműipari termelés az év első hat hónapjában

A magyar járműipari termelés 16 százalékkal 3900 milliárd forint fölé bővült az év első hat hónapjában az egy évvel korábbihoz képest; a feldolgozóipar teljesítményéből 30,4 százalékot a járműipar tesz ki - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Győrben, az Audi Hungaria Motor Kft. 10 milliárd forintból felépített második logisztikai csarnokának átadóünnepségén.

    Szijjártó Péter hangsúlyozta, az Audinak fontos szerepe van a magyar-német gazdasági együttműködésben, és felidézte, hogy tavaly 5,6 százalékkal nőtt a Németországba irányuló magyar export, és 7,2 százalékkal bővült a kereskedelmi forgalom. Kitért arra is, hogy 23 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon - 4 millió 224 ezren -,  mint most, a munkanélküliségi ráta pedig 6,8 százalékra csökkent. Az autóiparban több mint 145 ezren dolgoznak, 8,2 százalékkal többen, mint egy évvel korábban - tette hozzá."Kihívásokkal teli nehéz időszakban vagyunk" - mondta. Az illegális bevándorlás problémájára utalva úgy fogalmazott, "a képmutatás Eb-je zalik ma", amikor azokat támadják, akik nevükön nevezik a problémát, és valós megoldásokat kínálnak rá. 
    A másik kihívás véleménye szerint, hogy "minden eddiginél élesebb nemzetközi verseny zajlik a beruházásokért", hiszen ma már Ázsia is hasonló eséllyel indul egy-egy fejlesztésért.A magyar gazdaság azonban rendkívül nyitott, teljesítményét pedig alapvetően a beruházások és az export teljesítménye határozza meg - mutatott rá a miniszter, kiemelve, hogy az Audi Hungaria Motor Kft.-nek ebben fontos szerepe van.Elmondta, hogy az új, 80 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnok 450 kamionnyi forgalmat bonyolít majd le naponta, és biztosan teremt 500 új munkahelyet, hosszú távon pedig ezret is. Szijjártó Péter szólt arról, hogy a beruházási versenyben a kormány erősíti a kutatásfejlesztést és a mérnökképzést is. Ennek szellemében egy Közép-Európában egyedülálló oktatási centrum jön majd létre Győrben. Támogatják továbbá a város körüli infrastruktúra-fejlesztést, ez három ütemben 2017  végére fog elkészülni, és összeköti az M1-es autópályát az Audi telephelyét érintve Pozsonnyal.Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) Győr polgármestere az Audi, a kormány és a város közötti jó együttműködést méltatta. Thomas Faustmann, az Audi ügyvezető igazgatója a logisztikai központ szerepéről beszélt. Elmondta: innen viszik a motorfejlesztő és -gyártó, valamint az autógyártó részlegekbe naponta a nyersanyagokat, mintegy 40 millió eurónyi értékben. A 2013-ban elkészült első és a mostani második logisztikai csarnokkal évente 3 milliárd eurót tudnak megtakarítani - emelte ki. Az Audi Hungaria Motor Kft. az idei első fél évben több mint egymillió gyártott motorral és 84 ezer autóval eddigi legnagyobb termelési volumenét érte el. Árbevétele az első hat hónapban 4,147 milliárd euró volt, amely 435 millió euróval nagyobb az előző évinél. A dolgozók létszáma 5,3 százalékkal, 11 342-re nőtt 2015 első hat hónapjában.


(forrás: MTI
)