Legutóbbi számunkból

Tartalom
Próbaszám
Médiaajánló
 

A Jövő Járműve
Indiára figyelni kell

Az indiai autógyártók szövetslége (SIAM) és az indiai kormány közzétette a 2016-2026 közötti időszakra szóló autóipari stratégiai elképzeléseit, előrejelzését (Automotive Mission Plan 2016-26). Ebben azt jövendőlik, hogy tíz év múlva India járműgyártása 3,5-4-szeresére növekedve a jelenlegi 74 milliárd dollárról eléri a 260-300 milliárd dolláros értéket, s ezzel a szubkontinens a világ első három járműgyártója között lesz az USA és Kína mellett.
2026-ra a személyautógyártás 9,4 – 13,4 millió darabbal növekszik, míg a haszongépjárművek 2,0 – 3,9 millióval, a kétkerekűek (Indiában ezeket is ide számolják) 55,5 millióra, a traktorok gyártása pedig 1,5 – 1,7 millióval növekszik.
A teljes járműipar így 65 millió új munkahely teremtésével a nemzeti össztermék 12 %-át teszi ki, az exportból pedig 35-40 százalékkal részesül.
Hasonló növekedést terveznek az alkatrész- és főegység gyártásban, és ha ideszámítjuk az Indián kívüli indiai érdekeltségek, például a Győr-Moson-Sopron megyében termelő SMR Hungary szintén erőteljesen növekvő teljesítményét is, akkor láthatjuk: mindenkinek számolnia kell az autóiparban az indiai ambíciókkal.
 
Fotó: Tibori Pál-Levente, a Samvardhana Motherson Reflectec (SMR) kelet-európai és németországi alelnöke, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) és Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az új magyarországi SMP gyár beruházásának bejelentésén.
 

/Forrás: ETAuto.com + XMEDITOR/